American Bootmaking: Hoe Rancourt de echtste Moc Toes maakt

Op het gebied van kwaliteitsschoeisel zijn er maar weinig stijlen die zo tijdloos en veelzijdig zijn als de klassieke moc-toe-laars.

Maar er is een groot verschil tussen de manier waarop de meeste bedrijven deze stijl benaderen en wat echte met de hand genaaide mocassin schoeisel is.

Vandaag duiken we in het vakmanschap van Rancourt & Co., een gerenommeerd Amerikaans schoenenbedrijf in Lewiston, Maine, dat de traditie van het creëren van uitzonderlijke met de hand genaaide laarzen in mocassinstijl hooghoudt. In dit artikel onderzoeken we de zorgvuldige processen achter hun Harrison Boot Redux en de betekenis van het maken van Amerikaanse laarzen.

Bekijk dan zeker onderstaande video die we op locatie hebben gefilmd!

Waarom Rancourt?

Rancourt & Co. werd opgericht in 2009, maar het erfgoed gaat terug tot de jaren zestig, toen David Rancourt zijn eigen fabriek in Lewiston opende en handgemaakte mocassins produceerde.

Met een erfenis van meer dan een halve eeuw heeft de familie Rancourt uitgebreide ervaring en generatiekennis opgebouwd in de kunst van het schoenmaken.

Wat hen onderscheidt van veel andere laarzenmakers, is hun standvastige focus op het gebruik van hoogwaardige en grotendeels natuurlijke materialen. Het bovenwerk is grotendeels afkomstig van de wereldberoemde Horween Leather Company en het Engelse CF Stead, algemeen beschouwd als meesters in hun vak.

In plaats van Vibram-zolen kiezen ze voor Lactae Hevea, die zachter zijn en gemaakt van 100 procent natuurlijk latexrubber in plaats van synthetische verbindingen. De zolen ondergaan een uithardingsproces van 12 dagen om een ​​structuur van microscopische luchtbellen in de zolen op te bouwen, wat resulteert in hun kenmerkende comfort.

En terwijl ze tal van traditionele laarzen met effen neus aanbieden, komen we hier aan bij hun geheime saus: de moc-constructie.

(Verder lezen: onze recensie van Rancourt’s handgemaakte penny loafers)

Echte met de hand genaaide mocassin-stijl laarzen

“Het gaat om het gebruik van een stuk leer, bekend als de vamp, die zich om de ‘leest’ of vorm van de laars wikkelt”, zegt Mike Rancourt, de president van het bedrijf en de zoon van de oprichter. “Bekwame vakmensen trekken het leer vervolgens op de leest en zetten het vast door de punt, ook wel de plug genoemd, vast te zetten. Hierna gaan ze verder met het ponsen van gaten en gebruiken ze gewaxte draad om het echte met de hand genaaide stiksel te creëren.

Je kunt het bijna zien als een omgekeerde schoen: je staat in wezen op het leren bovenwerk, dat zich om de bovenkant van de voet wikkelt, waar het vervolgens aan de rest van het bovenwerk wordt gestikt. Dit betekent dat er één stuk leer om de voet is gewikkeld, dus er zijn geen naden die kunnen irriteren en het past zich als geen ander op de markt aan de vorm van de voet aan.

rancourt harrison laarzen gepatineerd
Rancourts iconische Harrison Boot Redux. Let op het spatbord, de strook leer die boven de zool loopt.

De Harrison Boot Redux

“Wanneer het vuil, de olie en de vetten in contact komen met het spatbord, hebben ze de neiging er tegenaan te wrijven”, legt Mike uit. “Om het schoon te houden, hoef je het alleen maar af te vegen. Dit ontwerp is eigenlijk een aanpassing van de echte moc, waar het een omhullende stijl heeft met een zachte zool. De zool wordt in mocassinstijl gemaakt, aan de leest vastgemaakt en vervolgens wordt er een met de hand genaaid stuk leer op gestikt.”

Dit ontwerp voegt niet alleen een mooi esthetisch tintje toe, maar maakt de Harrison-laars ook gemakkelijker schoon te maken en een beetje duurzamer rond de onderkant van de zool.

De Harrison Boot Redux combineert het beste van traditionele met de hand genaaide constructie met functionele ontwerpelementen, wat resulteert in een laars die niet alleen stijlvol is, maar ook gebouwd om lang mee te gaan. Het is zeker een casual laars, maar de kwaliteit komt tot uiting, waar je hem ook mee naartoe neemt.

(Verder lezen: onze recensie van Rancourt’s Harrison-laars)

rancourt harrison laarzen chromexcel

Lactea Havea rubberen zolen

Als je op een rubberboom tikt, komt er latex vrij – zonder dat je de boom hoeft om te hakken, let wel. Deze grondstof ondergaat vervolgens een proces met coagulerende rollen, wat resulteert in de begeerde crêpe-sleehakzool.

Terwijl andere merken verschillende additieven kunnen bevatten, blijft Rancourt zich inzetten om alleen 100% latex te gebruiken, waardoor hun Lactea Havea rubberen zolen volledig natuurlijk zijn.

Het gebruik van pure latex bij de productie van deze rubberen zolen brengt opmerkelijke voordelen met zich mee. Eerst en vooral onderscheidt de inherente zachtheid van latex deze zolen van hun tegenhangers. Het biedt een gedempt en zacht gevoel onder de voeten en zorgt voor uitzonderlijk comfort bij elke stap.

Naast de zachtheid heeft de samenstelling van 100% latex de natuurlijke flexibiliteit en elasticiteit en lichtheid van latex, zorgt voor meer bewegingsvrijheid en een opmerkelijk licht gevoel onder de voeten.

We hebben onze gedragen Baxter-laarzen rond Manhattan sinds we de fabriek verlieten, en het ongevoerde bovenwerk in combinatie met de lichtere Blake-stikconstructie en de luchtige latexzool zorgen voor een ongelooflijk licht gevoel op de voet. Het is zeker een welkome afwisseling na alle zware, Goodyear welted laarzen die we normaal gesproken dragen!

rancourt laarzenfabriek

Waarom het maken van Amerikaanse laarzen ertoe doet

“Mijn familie woont al sinds ’67 in deze gemeenschap”, zegt Mike. “We hebben veel mensen in dienst genomen en dat is zo belangrijk voor ons als samenleving. We passen onze productie aan en het is ook voor onze gemeenschap. Dus veel consumenten begrijpen dat nu. Ze erkennen: ‘Hé man, we moeten hier iets hebben dat we bezitten, waarover we controle hebben, waar we ons goed bij voelen.’”

In een tijdperk dat wordt gedomineerd door in massa geproduceerde schoenen en de sluiting van talloze Amerikaanse operaties, vertegenwoordigt Rancourt een baken van kwaliteit en kunst van eigen bodem. Door de Amerikaanse schoenmakerij te steunen, dragen consumenten bij aan het behoud van traditioneel vakmanschap, duurzame praktijken en de groei van lokale economieën.

Afsluiten

Concluderend, Rancourt is een voorbeeld van de ware essentie van de Amerikaanse laarzenmakerij met hun uitzonderlijke vakmanschap en toewijding om de meest echte moc-toe-laarzen te creëren die je waarschijnlijk zult vinden. De Harrison Boot Redux is slechts één voorbeeld van hun klassieke benadering van schoeisel, en toont hun toewijding om grenzen te verleggen en ongeëvenaarde kwaliteit te leveren.

Het ontdekken van Rancourt was een openbaring, omdat het mijn ogen opende voor de zeldzame en ongebruikelijke methoden die werden gebruikt bij het maken van hun moc-laarzen. Het werd duidelijk dat de moctoes die we in het verleden waren tegengekomen, verbleekte in vergelijking met de authenticiteit en het vakmanschap van de creaties van Rancourt.

Als bedrijf gevestigd in Maine, is Rancourt een bewijs van de veerkracht van de Amerikaanse maakindustrie. Hun toewijding aan iets echt speciaals onderscheidt hen, en hun gevarieerde aanbod draagt ​​alleen maar bij aan hun aantrekkingskracht.

De volgende twee tabbladen wijzigen de inhoud hieronder.

Overdag: in Manhattan gevestigde journalist met rapportage-ervaring op vier continenten, gepubliceerd in Vice, Men’s Health, Popular Science en een heleboel andere plaatsen. ‘s Nachts: vraatzuchtige consument van alles en nog wat met high-end herenlaarzen te maken. Ik koester een maniakale obsessie met schoenen en deel mijn bevindingen. Zeg hallo: (e-mail beveiligd)

Heren-sneakers.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart